Veelgestelde vragen
Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stel je vraag dan via het contactformulier onderaan deze pagina.
Algemeen
Voor wie is nestkaart.nl bedoeld?
Nestkaart.nl is bedoeld voor vogelwerkgroepen en hun leden. Nestkaart.nl helpt bij het vastleggen van allerhande gegevens zoals de ledenadministratie, nestkaarten, de lijst met nestkasten en eigenaars, groeps-email, resultaten, enzovoort. Geen losse Excel en Access bestanden meer maar alles bij elkaar in 1 systeem.
Wat kost het om gebruik te maken van nestkaart.nl?
Niets.
Waar kan ik me aanmelden?
Nestkaart.nl is gemaakt voor werkgroepen. In principe meld de coördinator van de werkgroep zich aan. Dit kan door de gegevens (naam en provincie) van de werkgroep en de gegevens van de coördinator naar mij te sturen d.m.v. het formulier onderaan deze pagina.
Ik ben geen lid van een vogelwerkgroep. Kan ik me toch aanmelden?
Op dit moment is het niet mogelijk je aan te melden als je geen lid bent van een vogelwerkgroep. Nestkaart.nl heeft als doelstelling de samenwerking binnen een vogelwerkgroep te verbeteren en vergemakkelijken. Als je nestonderzoek wilt doen raad ik aan je aan te sluiten bij een vogelwerkgroep in jouw regio. Nestonderzoek behoort op een zorgvuldige wijze te gebeuren waarbij het welzijn van de vogels voorop staat. Bij een vogelwerkgroep krijg je de benodigde begeleiding. Voor ‘doorgewinterde’ individuele onderzoeker heeft Sovon voldoende mogelijkheden om nestkaarten aan hun door te geven zoals de papieren- en digitale nestkaart en sinds 2014 ook ‘nestkaart light’.
Wie zit er achter nestkaart.nl?
Mario Aspeslagh. Ik ben de coördinator van Roofvogelwerkgroep Walcheren en kast-controleur bij Uilenwerkgroep Walcheren. Voor SOVON tel ik Ganzen/Zwanen, MUS, Huiszwaluwen en ik heb in 2013 en 2014 meegeteld aan het Atlasproject. Voor de Roofvogelwerkgroep monitor ik 43 Torenvalkasten en voor de Uilenwerkgroep 21 Kerkuilkasten (samen met twee andere controleurs). Daarnaast ben ik penningmeester voor Vogelwerkgroep Walcheren. Ik ben nestkaart.nl in eerste instantie voor mezelf begonnen. Als coördinator van de roofvogelwerkgroep zag ik het niet zitten om ieder jaar al die gegevens van papieren, vaak moeilijk te lezen, nestkaarten te moeten overtypen. Verder merkte ik dat er binnen onze werkgroep behoefte bestond om meteen in het veld de gegevens digitaal vast te kunnen leggen.
Wat gebeurt er met de door mij ingevoerde gegevens?
Dat bepaal je altijd zelf! Nestkaart.nl heeft niet als doel gegevens te verzamelen. Nestkaart.nl zal de gegevens dan ook nooit aan iemand anders doorgeven of verkopen. De gegevens zijn en blijven van de gebruikers. Specifieke gegevens zijn alleen beschikbaar binnen de eigen werkgroep en eventueel, na overleg, voor een soort/regio-coördinator. Het delen van gegevens met bijvoorbeeld SOVON of GRIEL zal altijd op initiatief van de gebruiker plaats vinden.
Hoe zit het met de veiligheid?
Alleen leden van vogelwerkgroepen kunnen zich registreren en pas na goedkeuring van de werkgroep-coördinator inloggen. Leden kunnen alleen hun eigen specifieke gegevens inzien en algemene gegevens zoals totalen en gemiddelden. Gevoelige gegevens zoals nestlocaties zijn dus niet vrij beschikbaar. Wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen. Van alle data wordt regelmatig een back-up gemaakt. Absolute veiligheid bestaat helaas niet en kan door nestkaart.nl daarom ook niet gegarandeerd worden.
Nestonderzoek
Mag iedereen zomaar nesten bezoeken?
Het bezoeken, en dus verstoren, van nesten is verboden onder artikel 10, 11 en 12 van de Flora- en Faunawet. Er wordt ontheffing verleend aan deelnemers van het nestkaartenproject van Sovon. Het is dus zaak niet alleen lid te worden van een lokale vogelwerkgroep maar je ook aan te melden bij Sovon als nestonderzoeker. Ook moet er toestemming zijn van de eigenaar van het terrein waar het nest zich op bevindt. Daarnaast moet er alles aan worden gedaan om verstoring te voorkomen. Ga dus niet zomaar nesten bezoeken! Laat je goed instrueren door ervaren nestonderzoekers en beperk bezoeken tot een absoluut minimum.
Lees meer over alles wat met nestkaarten te maken heeft op:
sovon-nestkaarten
en lees sowieso eerst de handleiding eens goed door:
handleiding-nestkaarten.pdf
Vervolging, vernieling, vergiftiging
Helaas kun je in Nederland als nestonderzoeker nog steeds in aanraking komen met vervolging, vernieling en/of vergiftiging van nest, jongen of ouders. Het gaat dan vaak om een strafbaar feit. Probeer wat je hebt aangetroffen fotografisch vast te leggen en doe aangifte.
Teken en Lyme
Als nestonderzoeker loop je een verhoogd risico op tekenbeten en de ziekte van Lyme. Je komt, om in de buurt van een nest te komen, regelmatig in contact met lang gras en struikgewas. Zorg er daarom voor dat je je na een bezoek altijd goed laat controleren op teken.
Meer informatie:
www.tekenradar.nl